週三粵講粵威水

  • 按讚加入粵講粵威水粉絲團
2010年,中國廣東省廣州市的部分市民發起一系列捍衛粵語的行動。
 
2018年,香港教育局小學中文網頁內的一篇由中大學者宋欣橋教授撰寫的文章中,提到粵語並非「母語」。從此,引起了港人撐粵語之戰。
 
這一件件的新聞事件,當然讓人瞠目結舌,但都比不上,看著近年,港澳愈來愈多學校在校內僅以普通話及英文授課來得震撼。
 
看著港澳的年輕一輩,居然用普通話來背唐詩三百首、黃鶴樓、愛蓮說、習慣說...,討論課業,普通話說得比粵語還流利,是真有危機感了,難怪粵語粵字變成了近年的熱潮。
 
這股潮流在有心人士的深入探討後,的確「粵人」講「粵語」是愈講愈有理的。粵語是有學問、並且淵源流長的一種語言,粵人在堅持說母語的同時,也應該以探究學問的方式,了解其中深意。

節目快訊

播出時間: 2021-04-07

廣東話難唔難學?如果係母語,根本就冇好唔好學嘅問題。對BB仔嚟講,從細同佢講咩話,佢就講咩話,咩話都學得識。

...更多
播出時間: 2021-03-31

對於呢個問題,係網路上隨便一查,睇標題真係會嚇死人。譬如:「廣東話係歷史最悠久的漢語」、「廣東話先係真正嘅中國漢語」、「唐詩宋詞大多用廣東話嚟寫」...,因為呢啲標題太聳動,就算唔係做研究嘅,都覺得好懷疑,係真唔係呀!

...更多
播出時間: 2021-03-24

我地講緊嘅呢種話,到底應該叫粵語?廣東話?香港話?廣州話?廣府話?定係白話?

...更多
播出時間: 2021-03-17

聽過好多唔識廣東話嘅人講,覺得廣東話好嘈、講嘢好尖、好似嗌交?

...更多
播出時間: 2021-03-10

世界係度變,語言都係度變。以前香港人講嘢最大特色,就係中英夾雜,而家仲雜,除左撈左英文,仲溝埋普通話,從普通話嘅發音、語法、用語,撈到令人擔心,廣東話到底仲識唔識㗎?

...更多
1 2 3

相關留言